English Deutsch Magyar

Ursa Minor Pro program

Az Ursa Minor egy sokoldalú planetáriumprogram, amelynek a legbővebb változata az Ursa Minor Pro. Ez a program részletes csillagtérképet tartalmaz rengeteg adattal és képes vezérelni a legelterjedtebb amatőrcsillagász távcsöveket.

Bevezetés

A kisebb változatokhoz képest jelentősen kibővített adatállományokkal rendelkezik a program. Határfényessége igen jó, ennek köszönhetően rengeteg egzotikus objektumot is tartalmaz. Ez a változat a Naprendszer apró égitestjeit, a kisbolygókat és az üstökösöket is megjeleníti, égbolton megtett útjukat szemlélteti. A program az asztrofotósok munkáját is segíti beépített látómező-szerkesztő funkciójával.

Ursa Minor Pro képernyőkép

A program főbb képességei

Csillagtérkép
A program színes, látványos csillagtérképe a csillagos égbolt képét mutatja, ahogyan azt a Föld bármely pontjáról, az általunk megadott időpontban látnánk. A térkép szabadon görgethető, nagyítható. A nagyítás növelésével egyre több információ jelenik meg rajta. Egyre halványabb csillagok is megjelennek, feltűnnek a távoli mély-ég objektumok. A program igen bő adatállományokkal rendelkezik, és sokoldalú beállítási lehetőségekkel dönthetjük el, mi jelenjen meg a térképen. Ha változócsillagokra vadászunk, akkor hasznos lehet a változó típusának, fényességtartományának, vagy periódusidejének feltüntetése. Más információkat tartunk hasznosnak, ha például mély-ég objektumokat szeretnénk felkeresni.
Csillagok megjelenítése, csillagkatalógusok
Nincs planetárium program csillagok nélkül:-). A program megjeleníti a csillagok helyét, a fényességüknek és a színüknek megfelelően. Az Ursa Minor Pro kiterjedt csillag adatbázisokkal dolgozik, ezzel támogatja a csillagászokat, akár csillagászati fotózás közben is. A program a látómező változtatása (zoom) közben automatikusan szabályozza a megjelenített csillagok mennyiségét, és a csillagkatalógusok közötti átváltás is automatikusan történik. A program a következő katalógusokat kezeli:
 • Hipparcos
 • ASCC
 • Guide Star Catalog
 • USNO-A2
Ezek közül a legbővebb az USNO-A2, amely 500 millió csillag adatait tartalmazza. Ez a katalógus, kutatási és oktatási célból ingyen terjeszthető és letölthető az Internetről. Nagy helyigénye (6 Gigabyte) miatt azonban letöltése és másolása nehézkes. Az Ursa Minor Pro programhoz kiegészítő lemezként ezt megkapja a vásárló.
A program tartalmaz egy keresztreferencia katalógust is, melynek segítségével egy csillagkatalógusban levő csillaghoz megtalálja más katalógusokban levő adatokat is.
A következő képeken a program jó határfényességét figyelhetjük meg, és láthatjuk, hogy a csillagok színesben is megjelenhetnek, utalva színképosztályukra. Az első képen az NGC 7331 galaxis és a Stephans quintett galaxiscsoport környéke van ábrázolva.
A Stephans quintett galaxiscsoport környéke Színes csillagok
Kettősök és változócsillagok
A program a WDS katalógus összes kettőscsillagát és a GCVS-ben szereplő összes változócsillagot tartalmazza. Sokoldalú keresési feltételekkel dönthetjük el, hogy ebből a nagy mennyiségű csillagból mi legyen megjelenítve a térképen. Dönthetünk úgy, hogy csak bizonyos típusú változócsillagok jelenjenek meg, vagy például csak azok a kettőscsillagok, amelyek szeparációja egy megadott értéknél nagyobb.
Naprendszer
A program megjeleníti az általunk megadott időpontban a bolygók, a Nap és a Hold pozícióját. Két időpont között pályaívet is tud rajzolni. A program rendelkezik egy Internetről frissíthető üstökös és kisbolygó adatállománnyal. Ezt a Minor Planet Center honlapjáról frissíthetjük, hogy mindig naprakész és nagy pontosságú adatokkal dolgozhassunk.
Bolygó pályaívek Holdfázisok
Mély-ég objektumok megjelenítése
A program saját mély-ég adatbázissal rendelkezik, amely több katalógus feldolgozásával jött létre.
Keresés
Kereshetünk csillagra, csillagképre, mély-ég objektumra, bolygóra. A megtalált objektumot a program célkereszt szimbólummal megjelöli a térképen. A kijelölt égitestről információkat kérhetünk, vagy számítógéppel vezérelhető távcsövunket a célpontra irányíthatjuk.
Kereshetünk csillagokra a következő azonosítók alapján:
 • Név szerint. (A nevet kiválaszthatjuk listából is)
 • Bayer (görög betűs) és Flamsteed (fényes csillagok számozása csillagképen belül) szerint.
 • SAO, PPM, Hipparcos, Tycho katalógusszámok szerint.
 • Durchmusterung azonostó alapján (Bonner, Southern, Cordoba)
 • Változócsillagok azonostóik alapján
 • Kettőscsillagok azonosítója alapján, ahogy a WDS katalógusban szerepelnek.
Mély-ég objektumokat kereshetünk:
 • Messier katalógusszám szerint
 • NGC, IC szám szerint
 • UGC, PGC azonosító alapján
Kisbolygók és üstökösök keresése:
 • Ideiglenes azonosító
 • Sorszámozás
 • Név alapján.
Star hopping
Ez a funkció különösen kezdőknek lehet nagyon hasznos. Egy kiválasztott mély-ég objektumhoz keresési útvonalat ajánl a program, amelynek segítségével, csillagról-csillagra ugrálva találhatjuk meg az objektumot.
screenshot
Észlelési ajánlat
Ezt a funkciót is valószínűleg a kezdők találják hasznosnak. Bizonyára önnel is előfordult már, hogy egy tiszta egű éjszakán hirtelen nem jut eszébe, mit is lehetne megnézni távcsövével. Az Ursa Minor az aktuális dátumnak megfelelően összeállít egy listát a megfigyelésre ajánlott célpontokról. A programnak megadhatja hogy milyen átmérőjű távcsövet használ, és ennek megfelelően lesznek kiválogatva a keresendő célpontok.
Vetületek
A program többféle vetületi módot és tükrözést alkalmazhat. A tükrözés hasznos lehet, mert a legtöbb csillagászati távcső fordított állású képet ad. Így ugyanazt láthatja a monitoron, mint a távcsőben. A vetületek közül a gnomonikus vetület különösen hasznos, mert meteorészleléshez olyan térképet nyomtathatunk, amelyen a meteorok nyoma egyenes vonallal berajzolható, és a radiáns helye megkereshető. Más vetületeknél a meteorok pályája nem egyenes vonal lenne.
Éjszakai üzemmód
A távcső melletti használatot teszi könnyebbé a program éjszakai üzemmódja. Ilyenkor a képernyő színeit a piros árnyalataira állítja, amely kevésbé zavarja a sötéthez alkalmazkodott látásunkat.
Night vision mode
GOTO távcsövek vezérlése
A GOTO mechanikával felszerelt távcsövünket egyszerűen vezérelhetjük a programmal. Az egérrel kijelölünk egy objektumot, majd megfelelő menüpontot kiválasztva indíthatjuk a távcső pozicionálását. Erről a funkciótól a következő oldalon olvashat bővebben: Távcső vezérlése
Fényképezőgép vezérlése
A program képes vezérelni a Canon EOS 350D és vele kompatibilis digitális fényképezőgépek expozícióját. Ehhez olyan kombinált kábel szükséges, amely rendelkezik kimenettel a fényképezőgép távkioldó csatlakozójához. Ilyen kábel az EQ6, HEQ5 és hozzá hasonló távcsőmechanikákhoz készült. Ezt is megtalálja a termékek oldalon. A programmal sorozatképek készítésére is van lehetőségünk, megadva a képek számát, az expozíciós időt és a képek közötti szünetek nagyságát.
Sorozatkép késztése digitális fényképezőgéppel
Okulár és CCD látómezők
Ez a funkció az észlelések tervezésekor és csillagászati fotózáskor lehet nagyon hasznos. Tetszőleges okulár és CCD kamera látómezejének körvonalát jeleníthetjük meg a térképen. Láthatjuk, mekkora égterület fér el a látómezőben.
Csillagászati fotózáshoz hosszabb időn keresztül pontosan követni kell az égitest mozgását a távcsővel. Ehhez automatikus vezetőt (auto guider) szoktak használni, amely egy kamera segyítségével figyeli egy csillag elmozdulását, és igyekszik azt a látómező közepén tartani. Ezt a csillagot vezetőcsillagnak nevezzük. Vezetésre használhatunk külön távcsövet, vagy magát a főtávcsövet is. Ha a főtávcsőt használjuk vezetésre, off-axis guider-t kell használnunk, amelyet a következő képen láthatunk. jól látható a látómező peremén elhelyezett prizma, ami kivetíti a vezetőcsillag képét a vezetőukolárba.
Off-axis guider
Ezt az eszközt fel kell szerelnünk a távcső és a fényképezőgép közé. Ha Off-axis autoguidert használunk, a guider prizma körvonala is megjelenik a képernyőn. Az off-axis guider nagyon praktikus eszköz, mert a főtávcső jó fénygyüjtő képességét kihasználva halványabb csillagra is vezethetünk, ilyen csillagot pedig jó eséllyel találunk a kiszemelt objektum környezetében. A guider használata azonban nem túl egyszerű, a fotózandó objektum és a vezetőcsillag látómezőbe állítása meglehetősen bonyolult. Ezt a munkát teszi könnyebbé a program "Látómező finomhangolás" menüpontja. Ennek segítségével a térképen megjelenített látómező szimbólumot eltolhatjuk, elforgathatjuk, elérve azt hogy a kívánt csillag bekerüljön a guider látómezejébe. Ezután az ablakban leolvashatja az eltolási és elforgatási értékeket.
Autoguider látómező beállítása
Nyomtatható térkép készítése PDF formátumban.
Közvetlen nyomtatás helyett a program nyomtatható PDF dokumentumot készít. Ez nagyon praktikus, mert a keletkezett eredményt nyomtatás előtt meg tudjuk nézni.
Átlátszó ablakok
Észlelés vagy asztrofotózás közben gyakran van szükésg a Távcsővezérlő és a látómező szerkesztő ablakokra. Ezek viszonylag nagy méretűek, és a csillagtérképből sokat takarnak. Ezeket a dialog ablakokat a program áttetszőként is meg tudja jeleníteni. Az ablakok jobb alsó sarkában külön-külön bekapcsolhatjuk átlátszóságukat és az átlátszóság mértékét is megváltoztathatjuk.
Átlátszó dialog ablakok