English Deutsch Magyar

Ursa Minor Csillagtérkép program - Távcsövek vezérlése

Az Ursa Minor Pro program alkalmas arra, hogy motorizált mechanikával ellátott távcsövet vezéreljen. Használata kényelmes, az égitestek kiválasztása egérkattintással is történhet. A program igen gazdag csillagászati adatbázisának teljes terjedelme a rendelkezésére áll.

Megfelelő vezérlőegység alkalmazásával a program alkalmas egy komplett obszervatórium távolról történő vezérlésére. Amikor a távcsövet közvetlen emberi felügyelet nélkül használjuk, fokozott megbízhatóságra és számos kiegészítő szolgáltatásra van szükség. Nagy megbízhatóságot abszolút enkóderek támogatásával, a komfortot kupola vezérléssel és motoros fókuszálással támogatja a program.

Az általunk ajánlott vezérlő rendszerek: (Szintén Ursa Minor termékek)

 • Ursa Minor MC3: Ideális megoldás igényes amatőrcsillagászok, klubok, egyesületek, oktatási és bemutató csillagvizsgálók számára.
 • Ursa Minor Observatory Control: Ideális megoldás távolról vezérelhető obszervatóriumok számára.
Távcső vezérlése az Ursa Minor Pro programmal Controlling goto telescope with Ursa Minor Pro

Támogatott távcsőmechanikák és vezérlőegységek.

A következő típusok mindegyikét közvetlenül támogatja az Ursa Minor Pro program, úgy, hogy önnek már nem kell semilyen kiegészítőt, pl. driver programot telepítenie:
Fornax 51, 100, 150 mechanikák
A Fornax mechanikák vezérléséhez az MC3 vezérlőt ajánljuk. Ez az eszköz teljeskörűen kompatibilis az Ursa Minor Pro programmal.
Egyedi építésű, vagy bármilyen léptetőmotoros közepes vagy nagy mechanikák
Lévén az MC3 univerzális eszköz, ideális választás lehet bármilyen közepes vagy nagy távcsőmechanika modernizálására. Ha a mechanikát kétfázisú léptetőmotorok mozgatják és hozzáférhető azok kivezetése, az MC3 alkalmas a vezérlésre.
Skywatcher EQ6 pro, HEQ5 pro, EQ5 goto, EQ3 goto vezérlése a kézivezérlőn keresztül
EQ6 Synscan goto
A SkyWatcher korszerű, goto mechanikái. A gyári kézivezérlőn található csatlakozón keresztül kell őket a számítógéphez csatlakoztatni.
Skywatcher EQ6 pro, HEQ5 pro, EQ5 goto, EQ3 goto mechanikák közvetlen vezérlése
Az Ursa Minor támogatja ezeknek a mechanikáknak a vezérlését a kézivezérlő nélkül is. Ilyenkor a gyári kézivezérlőt egyáltalán nem használjuk. Egy speciális kábellel a mechanika kézivezérlő csatlakozóját kapcsoljuk össze a számítógéppel. Ezzel a módszerrel nagyobb pontosságot érhetünk el és néhány új kényelmi szolgáltatást is nyújt a program: Például a csigavonal mentén történő keresést. (Részletesebb leírás erről lentebb.) A távcsövet egy USB portos, vagy vezeték nélküli gamepad segítségével kényelmesen kezelhetjük.
EQ6 Syntrek
EQ6 Syntrek Syntrek hand controller
Az EQ6 Syntrek és HEQ5 Syntrek mechanika ugyanazt a vezérlőelektronikát, áttételt és motorokat tartalmazza mint a goto-s változat, de egyszerűbb kézivezérlő tartozik hozzá, ezért olcsóbb. A mechanika rendelkezik autoguider porttal, ami igen hasznos lehet. Goto funkciója nincs, de számítógéppel összekötve és az Ursa Minorral vezérelve máris goto mechanika válik belőle. Ilyenkor az eredeti kézivezérlőjét nem használjuk, mert a számítógéppel összekötő kábel a kézivezérlő helyére csatlakozik.

Kapcsolódás a távcsőhöz, protokollok.

 1. Az Ursa Minor program menüjében válasszuk a "Távcső / Távcső vezérlése" menüpontot!
 2. Ekkor megjelenik a távcsővezérlő ablak. Ez az ablak folyamatosan nyitva lehet, eközben a program többi funkciója elérhető marad.
 3. Kattintsunk a "Kapcsolódás" gombra! Ekkor megnyílik a következő ablak, ahol a távcsővezérlés protokollját és a kapcsolódáshoz szükséges adatokat adhatjuk meg.
  • A protokol egy legördülő listából választható.
  • A COM port számot a Windows eszközkezelőjéből tudhatjuk meg.
  • A Baud rate a kommunikáció sebességét jelenti. MC5(OC5) esetében a 115200 Baud-ot válasszuk, minde egyéb esetben a 9600-at!
 4. Kattintsunk a "Kapcsolódás" gombra, és a program felépíti a kapcsolatot a vezérlővel. Hamarosan megjelenik a "Készenlét" felirat a távcsővezérlő ablak státusz mezejében.

Innentől kezdve a program készen áll a távcső vezérlésére. A vezérlési lehetőségek az egyes elektronika típusok és azok eltérő képességei függvényében eltérhet. Az Ursa Minor MC3, MC5 (OC5) vezérlőegységek használatáról külön oldalon olvashat.

Kiegészítő funkciók

A goto működés azt jelenti, hogy a távcsövet a kijelölt célpontra mozgatja a program. Ezen kívül néhány hasznos szolgáltatással teszi a program még kényelmesebbé a távcső használatát.

Távcső inicializálása

Amikor el kezdjük a távcsöves munkát, a programnak tudomást kell szereznie arról, hogy a távcső a bekapcsolás pillanatában éppen milyen állásban van. Valamilyen módon közölnünk kell a programmal, hogy a távcső merre néz. Ezt a műveletet nevezzük inicializálásnak.

Meridián-Flip kezelése

Német ekvatoriális mechanikák jellegzetessége, hogy nem tudjuk vele a teljes égboltot kelet-nyugat irányban végigpásztázni, mert középtályban a távcső beleütközik az állványba. Ekkor a távcsövet át kell fordítani a mechanika másik oldalára. Ezt a műveletet Meridián Flip-nek nevezzük.

Célpont keresése spirálvonal mentén

Előfordul, hogy a program a távcsővel nem tud pontosan ráállni a kiszemelt objektumra, mert nem volt teljesen pontos a távcső beállítása. Ilyenkor lehet, hogy a keresett égitestet nem is látjuk a távcső látómezejében. Ebben az esetben indítsuk el a program "Keresés csigavonal mentén" funkcióját! Ilyenkor a program a távcsövet lassan mozgatva egyre bővülő csigavonal mentén el kezd körözni, így előbb-utóbb rábukkanunk a keresett égitestre. A mozgás sebessége, a megtett körök száma és a csigavonal meredeksége (Egy körfordulat alatt mennyivel távolodjon a középponttól.) a programban állítható.

Célpont keresése spirálvonal mentén

Gamepad használata

Észlelés közben kényelmetlen lehet a távcsövet a számítógép billentyűzetéről vagy egérrel irányítani. A komfortos használat érdekében az Ursa Minor lehetővé teszi, hogy USB portos GamePad-ot, azaz játékvezérlőt használjunk kézivezérlő helyett. Minden funkció továbbra is használható billentyűzetről vagy egérrel, de a legfontosabbak, a kézi mozgatás és a sebesség állítása a GamePad segítségével is elérhetők. A távcsövet manuálisan pozicionálhatjuk a kézben tartott vezérlővel akár úgy is, hogy eközben végig az okulárba nézünk.

Játékvezérlő

Ez a kiegészítő nem tartozéka a programnak, de áruházakban vagy szakboltokban olcsón beszerezhetjük. A kép a program felhasználói leírásából származik, ahol a gombokhoz tartozó magyarázó szöveg is olvasható.

Tipp: Még kényelmesebbé tehetjük a távcső kezelését, ha vezeték nélküli Játékvezérlőt használunk.

MC3 és MC5 vezérlő elektronikák használata a programmal.

Az MC3 és MC5 vezérlők szintén Ursa Minor termékek. ezek támogatása az Ursa Minor programban tlejes körű. Erről külön oldalon olvashat bővebben.